Co na prázdniny?

Tento týden mi konečně skončily všechny zkoušky a povinnosti spjaté se školou. A já se opět můžu radovat z tolika volného času, které mohu využít na pořádné čtení. Proto bude tento článek zaměřen na můj letní ,,wishlist" knih, které bych chtěla přečíst.




Kiera Cass

Jelikož vlastním celou sérii Selekce, tak poslední díl (Koruna) na mém seznamu rozhodně nesmí chybět. A když už budu u této spisovatelky, tak bych mohla zkusit i její prvotinu, Sirénu.


Když byla Eadlyn přinucena zúčastnit se Selekce, nikdy si nemyslela, že by se snad mohla zamilovat do některého z 35 nápadníků. Ji prostě žádná pohádka jako její rodiče nečekala. Jen počítala dny a modlila se, aby už konečně mohla všechny poslat domů. Ovšem po mnoha událostech, které se odehrály v paláci, si začíná uvědomovat, že možná není nejlepší nápad být na všechno navždy sama.
                                                                                        - The Crown, Kiera Cass

Oceán zachránil Kahlen před smrtí. Je to už dávno, co ji nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem láká bezpočet neznámých do hlubin moře, aby tak splatila dluh. Může se pohybovat také na zemi mezi lidmi, ale protože by i jediným slovem mohla způsobit smrt, musí držet jazyk za zuby. Dívá se, jak žijí obyčejní lidé a těší se, až bude taky smět hlasitě mluvit, smát se a svobodně žít.                                                                
   - The Siren, Kiera Cass


České sci-fi, fantasy

Toto je část, ve které mám opravdu zoufalé mezery. Ani nevím, jestli jsem v poslední době četla nějakou knihu od českého spisovatele. Tak jsem si řekla, že to musím napravit. Vybrala jsem si dvě knihy, které mi jsou blízké žánrem. Inspiraci k výběru těchto knih jsem načerpala na letošním Světě knihy, kde se tato díla představovala. 



Vysokoškolačka Toňa se jednoho rána probudí na chalupě v jižních Čechách a zjistí, že je něco špatně: městečko, které by měla vidět z okna, tam není. Na jeho místě stojí hustý les a silnici, která k němu vedla, utíná nepochopitelný ostrý řez. Brzy zjistí, že – jakkoli to zní neuvěřitelně – v lese se nachází značně nepřátelský svět 12. století. V Českých Budějovicích, kam se záhy dostane, vládne zase 16. století. Útočící římští legionáři a jednotka německé armády z druhé světové války už jsou opravdu trochu moc... Román pohrávající si s důsledky poruchy časoprostoru je unikátní a vysoce zábavnou četbou, která potěší nejen fanoušky fantastiky.

                                                                                   - Propast času, Roman Bureš

V pražském metru se děje něco zvláštního. Výpadky světel, podivné oltáře v tunelech, ozvěny a stihomamy jsou však jen předzvěstí blížící se apokalypsy. Vedoucí techniků, starší muž přezdívaný Haďák, mladá úspěšná farmaceutička Nina, osudově přitahovaná metrem, a člen pořádkové policie pracující v metru nazývaný Kerber spolu na první pohled nemají nic společného. Jejich vazby jsou však daleko hlubší a osud nasměroval jejich kroky do vražedné temnoty tunelů – za tajemnými Stíny i jejich nohsledy, kteří se nezastaví před ničím.Mysteriózní thriller Michala Šefary přináší zcela nový, neotřelý pohled na pražské metro, a po jeho přečtení už vám žádná ze stanic ani cesta tunely nebudou připadat stejně fádní jako předtím.
                                                                                    - Podsvětí, Michal Šefara


Hunger Games

Ano, nečetla jsem Hunger Games. K tomu stačí dodat jediné: co nejdříve to napravit! 



Trilogie Havraní kruhy

Nebo-li Ódinovo dítě a Plíseň. Na tuto sérii mě nalákaly hlavně dobré recenze, tak uvidíme. :)


Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.
                                                                                        - Ódinovo dítě, Siri Pettersen

Nakladatelství Yoli

A nakonec jsem si vybrala několik Young adult knih od nakladatelství Yoli. Nalákali mě na ně opět na květnovém veletrhu v Praze. 


Každý si myslí, že dobře zná Libby Stroutovou – tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „nejtlustší teenagerka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a nejen co se váhy týče.Stejně tak si každý myslí, že dobře zná i Jacka Masselina. Mezi spolužáky je oblíbený, randí s nejkrásnější holkou ze školy a na první pohled to může vypadat, že má všechno, co si může přát. Až na to, že trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.Když tedy na sebe Stroutová a Masselin rázem narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama – minimálně Van Burenova střední. A malér je na světě!                                                
         - Tíha vesmíru, Jennifer Nivenová 


Henry Page ještě nikdy nebyl zamilovaný. Je beznadějným romantikem, který stále čeká, že se jeho první velká láska objeví na scéně ve zpomaleném pohybu, srdce vynechá úder, vše bude podkreslovat instrumentální hudba. Proto když se z ničeho nic objeví ve škole Grace Townová, neupravená holka chodící o holi a v klučičím oblečení, Henry jen stěží může tušit, že se má jeho život obrátit naruby.
Grace, polámaná dívka s tajemnou minulostí, zbortí Henryho dosavadní představy o lásce a ukáže mu, že mezilidské vztahy jsou složité, krásné i pomíjivé stejně jako výbuchy hvězd ve vzdálených galaxiích.                                                      

  - Láska v prachu hvězd, Krystal Sutherlandová


Úplně na závěr bych dodala, že můj seznam je mnohem, mnohem delší. Ale zaprvé bych měla článek delší než nějaký kratší román, a zadruhé se moc dobře znám a vím, že kdybych jich napsala víc, tak bych je nakonec nestihla přečíst. :D Takže čím méně, tím lépe. A nakonec každá přečtená kniha navíc bude milým překvapením. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky